Harley bike
Logo-shapes-divide

Show cu motociclete de legendă! Cum a fost la aniversarea Harley-Davidson – 120 de ani, la Budapesta

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Inimile motocicliștilor din toată Europa au bătut pentru Harley-Davidson, în weekend, la Budapesta. Străzile din capitala Ungariei au fost împânzite de motociclete, iar hotelurile și localurile din centru au fost pline-ochi. Budapesta a găzduit în aceste zile Festivalul aniversar 120 de ani de Harley-Davidson.

red cirlce

A fost spectacol pe străzi, în jurul stadionului unde s-a desfășurat festivalul – Puskás Aréna și în afara lui, unde au stat, frumos aliniate și admirate, “reginele” evenimentului, motocicleteleHarley-Davidson.

Am văzut adevărate bijuterii pe două roți, motociclete Harley-Davidson noi și vechi – aici e o mare dezbatere între pasionați, legat de care-s mai frumoase -, motociclete de colecție, motociclete vechi sau custom made, motociclete vechi de 20-30 de ani care arată ca noi…

On les aime” (n.a. – „Le iubim”), ne-a spus un francez, privindu-și mândru ”la  vingtenaire” (n.a. – motocicleta de 20 de ani).

Tot din Franța a venit și Mireille – Doamna Mirela, care ne-a povestit că a făcut vreo trei zile din zona Nîmes-Arles până la Budapesta, cu un vehicul personalizat pe care e greu să vi-l descriu în cuvinte, îl vedeți în fotografie.

Harley bike

Foarte mulți, și vizitatori și expozanți, cu motociclete, echipamente și accesorii, au venit din Italia, am văzut diferite regiuni reprezentate. Apoi am întâlnit motocicliști din Germania, din Cehia, din Elveția, din Serbia, câțiva din România…

Personal, dincolo de atmosferă – e frumos să vezi oameni care își împărtășesc unii altora o pasiune de-o viață, mulți dintre ei în categoria 40+ – mi-a plăcut zona de expo. Am admirat cele mai noi modele de motociclete Harley-Davidson, inclusiv modele de colecție, realizate special pentru aniversarea a 120 de ani.

Am văzut motociclete customizate – a existat o zonă dedicată în cadrul pavilionului expo, unde puteai să vezi până unde merge imaginația pasionaților care au ales să își modifice motocicletele, puteai afla cât a durat intervenția (de la câteva luni la ani uneori), care sunt atelierele care s-au ocupat de modificări, ce premii a obținut respectiva motocicletă în diferite competiții de profil și show-uri…

Harley bike expo

Apoi, tot aici, mi-au plăcut motocicletele vechi, pentru că aveai inclusiv posibilitatea să faci o incursiune în istoria Harley-Davidson, de la realizarea primei biciclete cu motor, la 1903, în Milwaukee, SUA, și dezvoltarea ei, de către William Harley și Arthur Davidson, alături de frații acestuia din urmă. Să afli cum s-a ajuns la fabricarea motocicletelor legendare, cum au trecut și au evoluat ele în diferite perioade, cum s-au prezentat pe front, în războaie, cum au ajuns să cucerească atât de mulți oameni din toată lumea.

Old Harley bikes

Vizitatorii au asistat la concerte, parade, demonstrații de trial și multe alte evenimente, iar curioșii echipați corespunzător au putut să testeze motocicleta Harley-Davidson preferată și chiar să câștige una în cadrul festivalului – un Heritage Classic 114 ediție limitată, în urma unei trageri la sorți pentru care și-au dat concursul strănepoții unuia dintre frații Davidson. Publicul a cântat „La mulți ani” pentru Harley-Davidson și a fost delir! Vedeți imagini aici.

Festivalul aniversar – 120 de ani de Harley-Davidson, de la Budapesta, s-a desfășurat pe perioada a patru zile, din 22 până în 25 iunie, iar biletul de intrare a costat 17.900 de forinți pe zi (aproximativ 240 de lei/ zi), respectiv 9.500 de forinți duminică, în ultima zi, sau 28.900 de forinți pentru toate cele patru zile de festival.

Așa a aniversat compania Harley-Davidson 120 de ani de la înființare, în Europa, la Budapesta, și cam 15.000 de oameni au trecut pe acolo, din estimările organizatorilor.

Eu m-am întors acasă cu o bible a motocicliștilor – Biker Bible, în limba maghiară, primită cadou la un stand din ”Shopping village” (nu pare versiunea clasică, e cu motocicliști și încă nu am aflat ce conține, pentru că cei de la stand vorbeau doar maghiara), un magnet Harley-Davidson câștigat la ”Spin and win”, un tricou cumpărat ca suvenir și bineînțeles multe amintiri frumoase.

Preferata mea? A fost dragoste la prima vedere,  frumusețea din imagine, Harley-Davidson Electra Glide® Highway King 2023, din colecția Icons, ediție limitată, o motocicletă inspirată după un model din 1968. 

Harley bike

Modelele Grand American Touring mi s-au părut fabuloase în general, am văzut multe pe străzile din Budapesta, iar prețul lor începe de la aproximativ 30.000 de euro în Europa și pot chiar să depășească 60.000 de euro.

Pentru fanii împătimiți, urmează un nou festival, cu Foo Fighters cap de afiș, în 13-16 iulie 2023 – Harley-Davidson Homecoming, în Milwaukee, Wisconsin, SUA. Detalii, aici.

Let’s Ride!

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *