Italian food
Logo-shapes-divide

Ghid pentru papilele gustative – ce să mănânci la Roma

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Oh, mâncarea în Italia, mâncarea la Roma… E simplă, savuroasă, delicioasă. Aș putea scrie mult, dar cu siguranță te-aș enerva de… poftă!

În primul rând, romanii iubesc anghinarea. O vei găsi gătită în diferite feluri, așa că e un must – sau un musai – să încerci Carciofo alla romana sau, dacă ajungi în cartierul evreiesc – Il ghetto di Roma, Carciofo alla Giudìa. Nu îți spun mai multe, te las să le descoperi și aștept impresii…

Și da, prăjelile nu sunt sănătoase, dar la Roma nu poți să nu încerci, ”în deschidere”, florile de dovleac – Fiori de zucca fritti și crochetele din orez cu diferite umpluturi, numite ”Supplì” sau ”Supplì al telefono”, pentru că de obicei sunt umplute cu sos de roșii, carne și mozzarella care se întinde când le rupi! Le găsești în diferite versiuni, cu diverse umpluturi.

Dacă îți place salvia și carnea, Saltimbocca alla romana este pentru tine! Sunt ușoare variațiuni ale rețetei – un amestec de carne de vită, prosciutto, salvie, vin alb, unt, lămâie… și papilele gustative o iau razna.

Dacă îți place mielul, un fel de mâncare tradițional în capitala Peninsulei este l’Abbacchio romano – carne fragedă de miel de lapte, aromatizată cu diferite ierburi și un sos cu anșoa, de regulă acompaniat de cartofi la cuptor. Sau Abbacchio alla scottadito – coastele de miel aburinde, pe care ești invitat să le mănânci direct cu mâna.

Cei mai curajoși pot încerca la Roma coada de bou sau vițel – Coda alla vaccinara sau burta de vită – Trippa alla romana.

Apoi, îți sugerez să încerci pastele lor, fie că alegi Carbonara, Amatriciana, pasta alla Gricia (cunoscută și ca „Amatriciana in bianco”, adică fără roșii, deși romanii spun că ar fi apărut înainte și că merită o ”identitate” proprie) sau Gnocchi alla romana, și bineînțeles pizza.

Sunt, desigur, doar câteva recomandări, lista mâncărurilor tradiționale romane e lungă.

Ca în toate locurile mega-turistice, ai grijă unde te așezi la masă, dă un ochi peste meniu înainte dacă este expus.

Și, cum urmează desertul, înghețata merită un capitol aparte…

 

Un gelato, due gelati, tre gelati…

 

Il gelato! Categoric, ca mai peste tot în Italia, înghețata e fabuloasă la Roma, cu gusturi și arome care poate nici nu ți-au trecut vreodată prin minte, și sunt multe gelaterii artizanale.

Noi nu ne-am ghidat după vreun top al celor mai faimoase gelaterii atunci când am fost la Roma, dar dacă ești metodic/ă găsești câteva recomandări aici și poți vedea inclusiv locațiile celor indicate. Sau poți găsi ”îndrumare” la cei care au căutat cea mai bună înghețată aici.

People waiting for icecream

Noi am ales o gelaterie la întâmplare, în apropiere de Piazza San Pietro, și n-am dat greș.
Gusturile propuse sunt greu de numărat… Poți opta, de exemplu, pentru Liquirizia (rădăcină de lemn dulce, populară în Italia), Maronita – sau Regina Castanelor, cum am botezat-o eu, garantez, un deliciu, tradiționala Ricotta în diferite combinații sau Zabaglione.

Spor la degustat, așteptăm să ne povestești ce ți-a plăcut din bucătăria romană!

 

 

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *