Pantheon
Logo-shapes-divide

LA CITTA ETERNA, first date, true love

Vacanța mea romană. TOP 5 lucruri care mi-au plăcut la Roma

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Mi-am dorit de multă vreme să ajung la Roma. Și într-un final, dorința mi s-a îndeplinit, am ajuns la Roma – LA CITTA ETERNA, ce clișeu frumos!

Știam despre Roma, din poveștile altora, că este un muzeu în aer liber, că găzduiește câteva dintre capodoperele lumii și că este… murdară.

Cum am găsit-o eu și ce vă recomand să vedeți la un prim contact? Pentru că Romei trebuie să-i dedici timp, să te reîntorci la ea…

Eu am găsit-o fermecătoare, cinematografică. I-am descoperit istoria bogată și artiștii geniali. Am ascultat-o… e aglomerată, gălăgioasă, în mișcare.

Mai puțin murdară decât mi s-a povestit.

Mi-au plăcut…

1. Fântânile Romei

Fontana di trevi

De la cele faimoase, monumentale, și nu sunt puține în capitala Italiei, la cele… să le numim lumești, simple, ”nasoni”, cum le alintă romanii. Sunt peste 2.000 de fântâni artistice în capitala italiană, fără să le numărăm aici pe cele mici în formă cilindrică, ”I Nasoni”, alte câteva mii.

Fontana di Trevi, cea mai faimoasă, teribil de frumoasă, mie mi-a creat această impresie de ireal pe care, în Italia, am mai avut-o anterior la vederea Domului din Firenze, despre care vă voi povesti într-un alt articol. „Qui, il nostro Signore ha messo la sua mano…”, cum mi-a fost ea prezentată.

Am găsit-o extrem de aglomerată, așa că, luați-vă timp să contemplați fiecare colțișor al piațetei cu același nume care o găzduiește, poate cu o înghețată în mână de la gelateria de lângă. 

Aici s-au turnat filme și s-au țesut multe istorii și legende în jurul spectaculoasei fântâni, iar turiștii nu pleacă fără să arunce înainte un bănuț în apă, orice ar însemna ritualul pentru ei. Poate… speranța reîntoarcerii, a unei noi călătorii! Iar din celebra fântână Trevi se colectează bani frumoși, chiar mii de euro în fiecare zi, bani care ajung la Caritas.

Construită pe fațada Palatului Poli, Fântâna Trevi este unul din darurile lăsate lumii de Nicola Salvi, cel care a câștigat concursul lansat de Papa Clement al XII-lea pentru transformarea acestei piețe din cartierul Quirinale, și de Giuseppe Pannini, care a completat-o mai târziu, dar istoria ei începe mult mai devreme, s-au perindat prin ea mai mulți papi și arhitecți – a existat și un proiect al marelui Gian Lorenzo Bernini care a servit ca sursă de inspirație pentru Trevi, cu un secol înainte…

Tema fântânii este apa, marea, uneori calmă, alteori tumultoasă, iar în centrul ei stă Zeul Oceanus. 

Trevi ar veni de la “tre vie”, trei drumuri care se intersectează aici sau, o altă ipoteză, de la tripla evacuare a apei în fântâna de aici, de la capătul apeductului Aqua Virgo, sau Aqua Vergine, care datează din vremurile Împăratului Augustus și alimentează Fontana di Treviși alte fântâni celebre ale Romei. Nu degeaba e Roma Regina Aquarum!

2. Piața Navona

Piazza Navona

Mi-a plăcut Piața Navona, construită peste un stadion din vremea unui alt împărat, Domițian – îi știam trecutul și m-am bucurat să o cunosc “personal”. A fost arenă pentru competiții sportive, de atletism, și întreceri poetice, mai târziu piață, astăzi o piațetă superbă, căreia publicul, iată, nu i-a lipsit nicicând. Resturi din fostul stadion pot fi văzute încă în subteran.

Și ne reîntoarcem la fântâni – sunt trei aici – și la geniul lui Gian Lorenzo Bernini. I-am admirat Fântâna celor patru râuri – la Fontana dei Quattro Fiumi, în centrul Pieței Navona, vizavi de Biserica Sant Agnese in Agone. Și vedem personificate Nilul, Gangele, Dunărea și Rio de la Plata, care înconjoară un obelisc pe care stă un porumbel. Lucrarea, iată, cu o mare simbolistică, nu îi fusese inițial atribuită lui Bernini, arhitect și sculptor aici, dar se pare că papa nu i-a putut rezista când a văzut proiectul.

Și tot el a realizat, și o puteți admira în Piața Barberini, Fântana Tritonului, o altă comandă a unui papă, ca multe dintre operele ce pot fi văzute astăzi în piețele și pe străzile Romei.

Dovadă că papilor le-a plăcut frumosul și au vrut să își pună amprenta asupra Romei prin lucrări grandioase, fie ele și în vremuri de sărăcie pentru popor.

Vă sugerez să vizitați orașul cu un ghid, pentru că, dincolo de date istorice și prezentări standard, puteți afla povești fabuloase, de exemplu despre cum erau inaugurate aceste capodopere publice, de la fântâni la amfiteatre, despre rivalitățile dintre artiștii care au creat Roma de azi și cum au lucrat ei, despre trasee și culoare subterane…

Tot în Piața Navona puteți admira Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului

3. Piața Sfântul Petru / Bazilica Sfântul Petru

Saint Peter Basilica

Este primul loc pe care l-am vizitat când am ajuns la Roma, în Cetatea Vaticanului. Și da, merită categoric să parcurgeți coada care înconjoară Piața Sfântul Petru, oricât de lungă ar părea, ca să admirați operele din interiorul bisericii. Spun doar că aici s-au întâlnit Michelangelo, Bernini și Giotto, ca un mic preambul, iar o vizită la Bazilica Sfântul Petru vă oferă o incursiune în istoria papalității, de la Petru și până în zilele noastre.

Aici puteți admira celebra La Pietà, semnată de Michangelo Buonarroti, sculptura din marmură care o înfățișează pe Fecioara Maria ținându-l în brațe pe Isus fără viață. Și este unica operă chiar semnată de Michelangelo, pe care acesta a creat-o la 23 de ani. Vedem figura unei Madone tinere, ceea ce a și fost de altfel subiect de discuții, un chip pur și frumos, o mamă îndurerată și în același timp senină, o sculptură de un realism ieșit din comun.

În zona altarului principal al papilor se înalță un baldachin gigantic din bronz realizat de Bernini, amplasat deasupra locului unde s-ar găsi mormântul Apostolului Petru.

Tot lui Michelangelo i se datorează în bună parte cupola bazilicii – ”Er Cupolone”, cum au botezat-o cu drag romanii, un proiect la care marele maestru a lucrat spre finalul vieții sale. Înaltă de peste 130 de metri, o splendoare pe vreme de zi sau noapte, cupola a fost luminată inclusiv cu, atenție, lumânări (!) în trecut, de către ”sanpietrini”, cum erau numiți cei care lucrau la biserică. Și da, puteți inclusiv să urcați în cupolă și să vă bucurați de magnifica panoramă.

Pentru cei care vor să afle mai multe și cunosc limba italiană, recomand extraordinarul material despre San Pietro realizat de Alberto Angela pentru Rai1, pe care îl găsiți aici (https://www.youtube.com/watch?v=T9bUQWhoIxA).

Nu mai puțin maiestuoasă este Piața Sfântul Petru, cu colonada aceluiași Bernini, privită, metaforic, ca o îmbrățișare a fidelilor Bisericii.

Intrați și în micile biserici care vă ies în cale la Roma, sunt minunate.

4. Colosseumul și Roma Antică

Colosseum

Mi-au plăcut plimbările prin… Roma Antică, Via dei Fori Imperiali și maiestuosul Colosseum – cel mai mare și spectaculos, cum a ordonat Vespasian, o minune a vremurilor sale. L-au continuat Titus și Domițian și avea să găzduiască, potrivit scrierilor vremii, 50.000 de oameni.

Ce emoție să vezi cu ochii minții mulțimile, luptele gladiatorilor, animalele sălbatice din arenă sau chiar bătăliile cu nave pentru organizarea cărora arena era inundată – „le naumachie”, cum erau ele numite, spectacole cu care împărații romani distrau și țineau ocupat poporul. 

După vizita la Colosseum, puteți admira, în vecinătate, Arcul lui Constantin, și vă puteți îndrepta către Dealul Palatin – Il Palatino, de care se leagă nașterea Romei, primul nucleu al orașului fondat de Romulus și colina celebră – una dintre cele șapte pe care este clădită Roma – care le-a fost reședință împăraților romani și altor personalități ale cetății.

În același areal vizitați vechile piețe principale, centrul vieții publice romane, unde aveau loc diferite procesiuni, erau sărbătorite evenimentele importante, se țineau discursuri și procese și se făceau afaceri – cu monumentele lor, temple, bazilici, arcuri triumfale și sedii ale unor instituții-cheie, cum era de exemplu Curia, adică Senatul. Este vorba despre Forumul Roman, cu a lui Via Sacra, și Forumurile Imperiale, construite ulterior în vecinătate, unde se află și Columna lui Traian, pe care sunt reproduse scene din războaiele pentru cucerirea Daciei și triumful Împăratului Traian contra Regelui Decebal.

E o plimbare printre ruine antice, mulți turiști și artiști stradali care cântă sau dansează însuflețind locul. Dacă aveți timp și sunteți pasionați de istorie și arheologie, merită să vă dedicați o zi doar pentru această zonă.

Și, tot în apropiere, puteți admira Piazza del Campidoglio – Piața Capitoliului, proiectată de același Michelangelo, cu Marcus Aurelius călare în centrul său (o replică a statuii, pentru că originalul, salvat de la distrugere, este păstrat la muzeu).

5. Piața Spaniei

Piazza di Spagna

Mi-a plăcut Piazza di Spagna, pentru vibe-ul său fain – am găsit Treptele Spaniole pline de flori de jos până sus, am admirat portocalii din peisaj și am văzut turiști relaxați.

Vă puteți odihni pe trepte sau la marginea fântânii de jos – Fontana della Barcaccia, “barca” lui Bernini, de această dată Bernini tatăl, Pietro, și fiul, Gian Lorenzo, într-o altă misiune papală.

Biserica franceză Trinita dei Monti ”veghează”, de sus, asupra celebrei ”scalinate” și a Pieței Spaniei, un loc plin de poezie și inspirație, cum s-a dovedit de-a lungul vremurilor.

Savurați o cafea în apropiere, la Antico Caffe Greco, pe care vă las să o descoperiți aici.

Alte recomandări pentru Roma

Pantheon

 Nu am detaliat aici, dar vă recomand dacă timpul vă permite: dedicați o zi Muzeelor Vaticanului și mergeți la Capela Sixtină. Veți asista – da, ca la un spectacol – la „Crearea lui Adam”, la „Judecata de Apoi” și alte scene biblice pictate de Michelangelo în Capela Sixtină și veți afla lucruri interesante despre cum și cât a lucrat maestrul aici.

De asemenea, explorați Vaticanul subteran – Vatican Scavi, mergeți la Panteon și vizitați Villa Borghese, ultima, cu alte capodopere semnate de Bernini, Caravaggio sau Rafael.

Panteonul, un alt simbol al Romei, cu al său oculus – un ochi deschis spre cer, mai întâi templu închinat zeităților, apoi biserică, stă martor unei istorii vechi de aproape 2.000 de ani. Construcția este impresionantă mai ales datorită cupolei sale gigantice din beton, care are această deschizătură în vârf, pe unde pătrunde în interior lumina.

Este un monument roman antic păstrat intact sau cvasi-intact, pentru că de aici s-a scos bronz în vremea lui Papa Urban al VIII-lea Barberini.

Multă vreme s-a spus că bronzul extras din Panteon ar fi fost utilizat la realizarea baldachinului din Bazilica Sf. Petru – de unde și o vorbă celebră la Roma: „Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini”, adică „Ce nu au reușit să facă barbarii, au făcut Barberinii”. Mai apoi presa italiană a relatat că ar fi fost vorba despre un fake news, pentru că nu aceasta a fost destinația bronzului.

La Panteon se află mormântul lui Rafael și al regilor italieni.

Atenție, însă, e bine să vă programați toate aceste tururi cu luni înainte, pentru că altfel riscați să nu puteți vedea atracțiile.

Și mi-a mai plăcut la Roma…

Să văd pescăruși plimbându-se seara prin parcările din oraș… sau ziua printre porumbei ori la masă cu turiștii.

La cucina italiana, bucătăria romană și, desigur, il gelato! Despre bucătăria locului și despre înghețata artizanală am scris mai multe aici.

Cam atât, acum, despre Roma. Nu vă recomand un maraton. Sunt extrem de multe de văzut la Roma. Faceți un plan clar și lăsați ceva și pe altădată, ca să savurați cu-adevărat orașul!

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *