Logo-shapes-divide

LA PAS prin Timișoara 2023 sustenabilă: se pregătește Festivalul de Gastronomie Artizanală

People making bread

Multe evenimente frumoase și utile, anul acesta, în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down, inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în contextul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Programul cuprinde ateliere gastronomice care tratează „Gustul ca patrimoniu”, o componentă educațională pentru reducerea risipei alimentare și promovarea consumului responsabil și a hranei sănătoase, Festivalul LA PAS – Festival de gastronomie artizanală, de această dată la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” din Timișoara, activism pentru accesul la apă și alte evenimente.

Inițiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice mișcării de Slow Food.

„Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, spune Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.

Cu o componentă puternică de educare și responsabilizare socială privind practicile durabile de producție și consum, programul se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor și adulților.

Prin componenta LA PAS – „Educație pentru schimbare”, sute de elevi și familiile lor vor fi angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă sustenabilă.

Profesori de la 15 școli și licee din Timișoara s-au implicat în program și au început să deruleze diferite proiecte împreună cu copiii și tinerii. Elevii au gătit și au grădinărit la școală, au învățat să mănânce curat și sănătos, produse locale, au și vizitat producători locali, unii dintre ei, au învățat să își gestioneze cumpărăturile, au realizat borcane anti-risipă și au devenit designeri ad-hoc, prin revalorificarea și refolosirea hainelor vechi.

Prin atelierele de gătit sub deviza „Gustul ca patrimoniu”, CRIES promovează gastronomia ca parte a patrimoniului nostru imaterial. Programul LA PAS 2023 a cuprins cinci astfel de ateliere gastronomice – sesiuni de gătit responsabil, cu produse de sezon și locale, cu grijă pentru hrană si resursele de care dispunem. Trei au avut loc deja, iar celelalte două sunt programate în 5 august și în 16 septembrie 2023, la Reciproc Cafe. Atelierele sunt deschise publicului larg, pe bază de înscriere.

În luna mai, tot în cadrul programului a avut loc evenimentul „LA PAS în hol la Electro”, cu implicarea studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara, care au avut ocazia să descopere produse de la mici producători locali și cărți tematice privind alimentația de calitate, să participe la diferite ateliere și să testeze produse provenite din comerțul echitabil și alimente cu termen scurt de valabilitate.

Pe timp de vară, CRIES încurajează cât mai multe locații din domeniul HoReCa să ofere clienților apă din rețeaua publică, în mod gratuit, promovând apa ca bun comun, și nu ca produs comercial.

Și toamna se anunță bogată în evenimente și poate cel mai de răsunet va fi Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, care va avea loc în perioada 13-15 octombrie 2023 și va aduce laolaltă artizani și consumatori care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu, de tip Slow Food.

Festivalul, la cea de-a treia ediție în format fizic, pentru că a existat și una hibrid, online, în pandemie, va avea loc de această dată într-o locație atipică, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” Timișoara. Va promova gastronomia artizanală și micii producători, produsele autohtone de calitate, producția și consumul sustenabil. În organizare vor fi implicați și numeroși voluntari,  iar programul festivalului va cuprinde și ateliere, degustări, concerte și alte surprize.

Participarea este gratuită la toate evenimentele din program.

LA PAS / Slowing Down face parte din Programul Timișoara 2023 – Timișoara Capitală Europeană a Culturii, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Collage

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *