Logo-shapes-divide

Am descoperit paradisul: Cap Malheureux, Mauritius

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Imaginați-vă…

câteva bărcuțe legănându-se blajin,

cerul și marea împletindu-se în culori ireale,

o mică bisericuță cu acoperiș roșu și o mână de oameni care asistă la slujbă afară, așezați pe scaune, nu-n curte, ci ”curtea” fiind malul mării,

Oceanul Indian la orizont,

un pescar cu masă întinsă, care își prezintă captura și curăță pește, lângă, nestingherit,

un câine tolănit la umbră și

o liniște care pare să umple fiecare strat al aerului pe care îl respiri…

red cirlce

Este imaginea paradisiacă a acestui loc pe care l-am descoperit în Mauritius, numit, culmea, Cap Malheureux  – „malheureux” înseamnă nefericit în limba franceză. Am fost însă printre fericiții care au avut șansa să ajungă în acest minunat sat pescăresc din nordul insulei, în acest golf pe care eu l-am asociat cu paradisul. Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut.

Numele, i l-ar fi dat francezii, care au deținut pentru o perioadă controlul asupra insulei și care au fost invadați de britanici la 1810. Și da, ați ghicit, de aici a venit ghinionul, britanicii au atacat prin nord, mai puțin apărat, și au învins.          

Biserica de aici, Notre-Dame Auxiliatrice de Cap Malheureux, adună credincioșii și turiștii curioși ca noi, în fiecare duminică, la slujbă. Te poți relaxa într-un peisaj superb și poți să cumperi pește sau suveniruri făcute de localnici. Este o excursie pe care o recomandăm cu inima deschisă.

Trou aux Biches, apusuri de soare fabuloase și lilieci

Noi am fost cazați în Trou aux Biches, Districtul Pamplemousses, un orășel situat tot în partea de nord a insulei, și am închiriat taxiul pentru a vizita Cap Malheureux. Se călătorește mult cu taxiul în Mauritius, prețurile sunt decente și… este loc de negociat. Sunt și autobuze, puteți să închiriați și mașină, mai ales că șoselele sunt bune, dar trebuie să țineți cont că se conduce pe partea stângă.

Trou aux Biches este o localitate liniștită, cu o plajă lungă și apusuri de soare spectaculoase, vile de închiriat și resorturi, câteva restaurante și magazine. Noi am ales locul tocmai pe acest considerent – ne-a fost recomandat ca fiind ideal pentru familii cu copii, mai ales că plaja este parțial umbrită, sunt arbori exotici sub care te poți adăposti de soare.

Apa este extrem de caldă, poți face excursii cu barca, snorkeling, scufundări la adâncime și plimbări lungi pe plajă.

Peisajul cer-mare se colorează minunat la lăsatul serii, iar plaja din Trou aux Biches este survolată de fel de fel de păsări colorate și, am fost uimiți să constatăm cu ochii noștri, de lilieci!    

Île Maurice a fost colonie olandeză și franceză, a fost apoi ocupată de Marea Britanie, iar în 1968 și-a declarat independența de stat. Astăzi, are ceva din toate, dar punctul său forte este indubitabil natura: plajele paradisiace și lumea subacvatica – poți înota, de exemplu, alături de broaște țestoase, pădurea tropicală, nenumăratele specii de păsări, cascadele…

Ca să vă faceți o idee, unul dintre locurile care merită vizitate este Grădina Botanică Pamplemousses sau Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Este întinsă pe 25 de hectare și superbă, cu sute de specii de plante și arbori exotici, așa că nu ezitați să apelați la ghid, pe care îl găsiți la intrare, ca să ieșiți mai bogați din această experiență și să îi aflați istoria. Veți avea șansa să admirați nuferi uriași, flori de lotus, arbori de mango, baobabi, zeci de soiuri de palmieri și multe altele.

La ce trebuie să fiți atenți – noi nu am fost și am suferit teribil: într-un astfel de loc sunt multe insecte, așa că vă recomand să veniți pregătiți cu haine și produse adecvate. Optați pentru pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă, o pălărie sau o șapcă pentru a vă proteja capul și neapărat spray anti-țânțari!    

Chamarel 7 Coloured Earth și plantațiile de ceai Bois Cheri

Ce mai puteți face în Mauritius este o excursie în zona de sud, unde puteți vedea, printre altele, Chamarel 7 Coloured Earth, rezultat al unui fenomen geologic, dunele multicolore ale insulei, devenite obiectiv turistic în toată regula. Puteți vizita geoparcul amenajat acolo – cu pământul colorat în fâșii roșii, purpurii, verzi, albastre, galbene, maronii și violet, înconjurat de vegetație luxuriantă, în zonă există o pădure de abanoși, cu broaște țestoase, cascada Chamarel, suveniruri etc. Mai multe despre acest sit, puteți afla de aici.

Nu uitați, nici la Chamarel, spray-ul anti-țânțari, sigur va fi util!

Mai puteți vizita plantațiile de ceai și fabrica Bois Cheri, puteți degusta ceaiul negru cu aromă de vanilie și puteți cumpăra diferite specialități pentru acasă. Dacă sunteți pasionați, pe insulă există mai multe domenii unde se plantează și se produce ceai și puteți alege inclusiv să parcurgeți ”The Mauritius Tea Route” – Drumul Ceaiului. Câmpurile verzi sunt o imagine minunată, noi am vizitat o astfel de plantație și am întâlnit o doamnă care culegea frunze și care își trăise toată viața acolo… Lucra singură într-o mare verde și ne-a întâmpinat zâmbitoare.

Frangipani și Ganga Talao – Lacul Sacru din Mauritius

Apoi, vă puteți opri la un templu budist. Noi am vizitat unul în apropiere de capitala Port Louis, de exemplu, și ne-am bucurat de liniștea locului, culori și miresme amețitoare, pentru că am descoperit, în Mauritius, Floarea Sacră Frangipani – Plumeria, un minunat arbore cu flori albe, galbene, rozalii sau roșii, cu parfum exotic. Floarea are diferite întrebuințări și simboluri, o găsiți în multe temple budiste și diferite colțuri ale lumii, de la Marea Caraibilor la Oceanul Indian.

Un alt loc inedit pe care vă recomand să îl vizitați este Ganga Talao – Lacul Sacru din Marele Bazin – Grand Bassin. Sunt diferite legende vizavi de cum a apărut lacul, e Gangele – Ganga lor și ei spun că de acolo ar și proveni apa.

Este un lac natural format în craterul unui vulcan și un loc popular în rândul pelerinilor hinduiști care vor să ajungă aici măcar o dată în viață – aici are loc și festivalul Maha Shivaratri (tradus din sanscrită în engleză ar fi „The Great Night of Shiva”).

Am fost uimiți de faptul că lacul este plin-ochi de pești și am înțeles repede și de ce: vizitatorii vin cu mâncare pentru ei și cu flori și fructe pentru Shiva, Krishna, Ganesh și celelalte divinități hinduiste. Vin în familie, cu coșulețul cu ofrande, îmbrăcați frumos ca de duminică. E plin de statui colorate imense, miroase a tămâie, santal și iasomie, iar zona lacului sacru e și loc de joacă pentru maimuțe.

Bărcile artizanilor și Pasărea Dodo

Ce am mai văzut în premieră în Mauritius și ni s-a părut interesant a fost o mica fabrică de navomodele. Sunt produsele lor de artizanat. Am văzut machete cu reproduceri în miniatură ale unor nave celebre, cum e nava-școală Amerigo Vespucci sau vaporul Titanic, și am putut vizita atelierul unde sunt realizate ele, din lemn, cu pânze sau fără, în funcție de model, dar sigur cu multă iscusință. Există, bineînțeles, un magazin unde sunt expuse spre vânzare – vă puteți întoarce acasă cu barca preferată realizată de un artizan din Mauritius, și unde puteți găsi și alte suveniruri. Vă puteți face o idee aici.

Și, dacă am ajuns la suveniruri, o veți vedea peste tot – simbolul insulei este Pasărea Dodo – Le Dodo, celebra pasăre-personaj al cărții „Alice în Țara Minunilor” (Lewis Carroll), care ar fi trăit doar în Mauritius și ar fi dispărut treptat odată cu popularea locului de către oameni.

Grand Baie și plaja cu flori La Cuvette

Dacă vreți ceva mai multă mișcare, puteți alege să vă cazați în Grand Baie. Nu vă așteptați însă la o viață de noapte activă, pentru că locul este, oricum, liniștit, cel puțin așa l-am găsit noi și nu știu dacă a fost altfel înainte de pandemia COVID, care, din spusele localnicilor, a schimbat multe pe insulă.

Plaja este frumoasă și în Grand Baie, este una dintre cele mai populare de pe insulă, îmi amintesc de pisicile de mare hrănite la mal, găsiți de cumpărat pește proaspăt pescuit și puteți face excursii cu barca plecând de aici. În localitate sunt restaurante, bărulețe și ceva mai multe magazine decât în alte zone.

O plajă care mi-a plăcut mult, în apropiere, este La Cuvette. Este un alt mic paradis: o plajă cu copaci plini de flori în decembrie-ianuarie, cu apă calmă și caldă, cu nisip fin și bine întreținută – așa am găsit-o noi.   

Alte plaje populare sunt Pereybere, mai ales pentru iubitorii de înot și snorkeling, Mont Choisy, în apropiere de Trou aux Biches, și, pe partea vestică a insulei, Flic-en-Flac, odinioară un sat pescăresc, astăzi o localitate animată, cu multe localuri, cu o plajă lungă și largă, foarte iubită de maurițienii care se adună aici în weekend-uri, dar și cu resorturi de lux.

Pe partea estică vă puteți îmbarca în excursie spre Ile aux Cerfs – Insula Cerbilor, un alt mic paradis al Oceanului Indian unde puteți ajunge cu diferite bărci sau catamarane.

Iar în sud-est, un loc de văzut, mai ales dacă vă place să explorați viața marină, este Blue Bay Beach. Puteți să vă distrați, să experimentați diferite sporturi acvatice sau vă puteți relaxa pur și simplu la umbra copacilor exotici care mărginesc apele turcoaz.

Din Grand Baie în general, dar există opțiuni și din Cap Malheureux sau alte zone, puteți ajunge, cu barca cu motor ori catamaranul, pe Flat Island – Ile Plate, o altă insulă populară printre amatorii de snorkeling, din largul coastei nordice, cunoscută pentru farul care funcționează încă acolo și mai ales pentru plajele albe virgine și apa cristalină, unde aveți șansa să înotați alături de broaște țestoase și să vedeți o mulțime de specii de pești.

Puteți, de fapt, să alegeți o excursie cu o companie / localnici care să vă conducă pe Ile Plate, la Ilot Gabriel, o altă mică insulă din vecinătate, și la Pigeon Rock, cele din urmă mai ales dacă sunteți buni înotători și fani scufundări. Atenție, însă, unde și cu cine vă aventurați, pentru că pot fi curenți puternici în zonă!

În zona nordică sunt și alte insule, dar cele enumerate mai sus sunt cele mai populare în rândul turiștilor.

Oamenii din Mauritius

Merită să le dedicăm un capitol aparte: oamenii din Mauritius sunt extrem de amabili și primitori. Ni s-a întâmplat să fim opriți pe stradă și să fim întrebați dacă este totul ok – ploua și eram cam debusolați în peisaj -, dacă avem nevoie de informații sau de un drum cu mașina. La fel, în restaurante, lumea este zâmbitoare, oamenii vor să afle de unde vii și cum este la tine acasă. Și, în plus, sunt extrem de deschiși și atenți cu copiii.

Sunt și o combinație interesantă: arată, mulți dintre ei, a indieni, sunt în principal hinduiști și musulmani și vorbesc franceza sau creola – o franceză ”stricată”, spun ei, cu influențe africane – mai mult decât engleza, care este limba oficială.

Mi-a plăcut faptul că își iubesc marea și se bucură de ea de la mic la mare, în familie, la picnic. Am observat și apreciat, în Mauritius, cum, în zilele lor libere, localnicii veneau la plajă, ascultau muzică, socializau și se bălăceau alături de turiști sau cum, în zilele de lucru, puteai să îi vezi în timp ce luau masa, în pauză, la ocean, cu un Dholl Puri în mână, o specialitate a locului, ori cu mâncare de acasă sau de la gheretele de street-food.  

Despre bucătăria din Mauritius și ce bunătăți am încercat pe insulă am povestit pe larg aici.

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *