Ice cream
Logo-shapes-divide

Unde am mâncat cea mai bună înghețată din lume

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Știu, e previzibil, dar italienii dețin rețeta succesului – și acum mă refer la rețeta celei mai bune înghețate. Il gelato italiano fură inimi și cucerește peste tot în lume. Iar în Italia, e răsfățul suprem la capitolul înghețată și e concurență mare între gelateriile care scot pe piață cele mai neașteptate și ademenitoare combinații de gusturi. Și totuși, dacă mă pui să aleg, răspund fără ezitare: Gelateria Pappus. O găsești într-un fermecător sat de mare din regiunea Liguria – la Noli, în Provincia Savona. Pentru mine, acolo e cea mai bună înghețată din lume! Cel puțin până acum, pentru că mai sunt, cu siguranță, multe conuri pline de savurat…

Pappus este o gelaterie artizanală care funcționează din anul 1989 și care produce o înghețată cremoasă în aromele Italiei. Am descoperit-o întâmplător și am revenit la ea ani la rând, de câte ori am avut ocazia. A fost inclusă în prestigiosul Ghid al Gelateriilor din Italia – ediția 2023, realizat de Gambero Rosso, care premiază cele mai bune gelaterii din Peninsulă, fiind distinsă cu două conuri din maximumul de trei acordate.

Ice cream shop

Poți alege dintr-o mare varietate de gusturi și e inclusiv raiul iubitorilor de ciocolată. Găsești înghețată cu ciocolată neagră fabricată în Modica, Sicilia, de o ciocolaterie artizanală – Antica Dolceria Bonajuto (îi poți descoperi istoria aici), cu stracciatella extraamară, cu Nutella, produsă și inventată de Ferrero la Alba, în Regiunea Piemonte, sau cu ciocolată cu lapte Valrhona (adică cu ciocolată premium fabricată de un producător francez cu tradiție, de pe Valea Ronului – Vallée du Rhône, de unde Valrhona, despre care poți citi mai multe aici).

Pappus & Noli - slow food, big crush

Îmi place că cei de la Pappus îți prezintă produsele teritoriului, folosesc ingrediente de calitate de la mici producători legați de teritoriu și încearcă să te introducă în ceea ce înseamnă Italia, cu gusturile și patrimoniul ei, în conceptul de slow food pe care îl promovează.

Ice cream

Produc înghețată cu nuci și smochine, cu fistic de Bronte (din Bronte, Sicilia) IGP (adică Indicație Geografică Controlată), cu caramel crocant și sare de Noto (un alt oraș, tot din Sicilia), Perla Sudului – un amestec de migdale, fistic, mandarine și alte delicii, înghețată cu liquirizia din Calabria, de la Concio, adică rădăcină de lemn dulce calabrez, Passito di Erbaluce di Caluso – dintr-un vin dulce făcut cu struguri Erbaluce în Piemonte, comuna Caluso, cu violete care vin din Parcul Natural Regional Antola din Liguria sau alune din Piemonte, de pe dealurile din Langhe. Sunt multe rețete, inclusiv fără lactoză și gluten, dar mă opresc aici, pentru că cred că ți-ai făcut o idee…

Fisticul e preferatul meu, dar recunosc că mă fâstâcesc și mi-e tare greu să mă decid în fața vitrinei cu bunătăți! Perla Sudului e chiar… o perlă, liquirizia o comand de dor, pentru că nu o găsesc acasă, iar Il Passito creează dependență.

Și, dacă ajungi în Liguria, la Gelateria Pappus, neapărat să încerci și granita lor! O recomand pe cea cu migdale de Avola, adică din orașul migdalelor din Sicilia. Iar granita, fie ea și în Liguria, se mănâncă la fel ca în Sud, în Sicilia, cu o brioșă caldă lângă, pe care o găsești tot la Pappus.

Ce trebuie să știi: să nu te aștepți la nimic “fancy” la Gelateria Pappus. Conceptul e simplu și bun. Nu sunt locuri de stat la masă în interior sau afară, dar e o gelaterie renumită, așa că se poate întâmpla câteodată să fie coadă. Dar merită fiecare minut de așteptare!

Prețul? Ultima dată am plătit 9 euro pentru trei înghețate, fiecare dintre ele cu 2 cupe.

Ice cream lady

Un alt loc din Noli unde îți recomand să te oprești pentru a savura bunătățile dulci ale locului este Patiseria La Crêpe, unde te sfătuiesc să încerci mini-tartele cu mure și fistic, caise sau miere și bergamotă.

Și Pappus, și Pasticceria La Crêpe se găsesc pe același drum, Via Cristoforo Colombo, din Noli, acest sătuc de mare fermecător din Liguria.

Nemo's Garden, farinata și alte bucurii ale Liguriei

Alegerile, știu, sunt discutabile, sunt influențate mult de emoții și conjucturi.

Înghețata asta e pentru mine răsfățul care completează o zi minunată la plajă.

Pappus e locul unde ajungi târându-ți picioarele după ce ai înotat nestingherit în mare și ai văzut grădina lui Nemo – o grădina subacvatică pe care o poți vizita înot în Noli. Poți citi mai multe despre proiectul Nemo’s Garden aici).

E locul unde ajungi după o focaccia made in Liguria sau o „farinata” – o altă specialitate a locului, un fel de tartă subțire sau clătită făcută din făină de năut, cu apă, sare și ulei de măsline -, după un prânz cu pește proaspăt sau paste cu pesto genovez, după ore de lenevit la soare și plimbări lungi pe faleză.

Mai multe despre Noli, această localitate încântătoare, cea mai mică dintre vechile republici maritime italiene, într-un alt articol, pe viitor…

Galerie imagini

Distribuie articolul:

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *