Puppets
Logo-shapes-divide

Praga sau cum să redevii copil – în lumea marionetelor de lemn, pe un carusel vechi de 200 de ani și redescoperind Kandia

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Praga e poezie și proză în același timp, e istorie, e locul unde dă ora exactă un ceas astronomic vechi de mai bine de 600 de ani, e distracție, cu bere bună și străzi pline de viață (sau shop-uri de canabis și absint, depinde de preferințe), dar, pentru mine, în plus, e locul care te îmbie să redevii copil. Te poți reîntâlni cu jucăriile, personajele sau ciocolata copilăriei tale – sunt născută în ‘83, în Timișoara, și am prins bunătățile de la Kandia, iar capitala Cehiei îți oferă un pachet de experiențe minunate.

red cirlce

Ahoj, ca să începem cu salutul locului. Dacă vrei să vezi și să simți Praga, vizitează obiectivele principale – mergi să vezi Ceasul Astronomic de pe fațada Primăriei Vechi din centru (urcă inclusiv în turn, priveliștea de sus asupra centrului, cu toate acoperișurile sale roșii, pe mine mă umple de bucurie de fiecare dată), plimbă-te pe Podul Carol, pe la Castel și pe Dealul Petřín, mai ales dacă ești la prima vizită, sunt fabuloase, dar dă-ți voie și să hoinărești aiurea! 

Se povestește prin Praga...

Sunt multe legende țesute în jurul atracțiilor turistice. De exemplu, că la construcția Podului Carol, ca să fie mai trainic, s-ar fi folosit ouă crude, trimise de oameni din Boemia și Moravia – se povestește anecdotic inclusiv că unii ar fi trimis ouă fierte, ca să nu se spargă pe drum. Mortarul a fost analizat în vremurile noastre și ipoteza a fost infirmată prin 2010, deși alți specialiști susțineau, cu vreo 2 ani înainte, că ar fi găsit urme care confirmă folosirea ouălor în construcție…

Sau, se povestește că Ceasul Astronomic – Orloj, cum e alintat pe scurt, care adună oamenii ca la spectacol în fața sa de fiecare dată când anunță ora, până seara la 21, realizat la 1410 și refăcut 80 de ani mai târziu, se leagă de un final nefast pentru meșteșugarul care a definitivat capodopera. I s-ar fi scos ulterior ochii, ca să nu mai poată realiza ceva similar.

Există inclusiv superstiții – că, dacă se oprește ceasul, asta înseamnă că se va abate ghinionul asupra orașului, că dacă atingi statuia Sf. Ioan Nepomuk de pe Podul Carol vei avea noroc și te reîntorci în Praga șamd. Sunt vorbe populare care ”condimentează” prezentările despre oraș, cert e că ambele obiective sunt unice și merită o vizită cu ghid.

Marionete, jucării, amintiri

Loutky shop prague

Cehii sunt mari meșteșugari când vine vorba de lucratul lemnului, iar Praga e și un oraș al artiștilor. Vei da peste magazine care vând marionete din lemn, cu jucării și suveniruri din lemn ori papetării. 

E multă măiestrie în realizarea marionetelor cehești care întruchipează te miri ce personaje, de la clasicii Pinocchio și Alba ca Zăpada, la Charlie Chaplin, Elvis Presley, Dracula, prinți, prințese, balerine, arlechini sau șoricei. Este o lume fantastică pe care o poți descoperi vizitând de exemplu Magazinul Loutky din apropiere de castel (Nerudova 231, 118 00 Malá Strana) și în Praga ai inclusiv ocazia să vezi cum sunt realizate și manevrate marionetele. 

Prețul unei marionete hand-made variază de regulă de la câteva zeci de euro la mii de euro. Sunt marionete de film și de teatru, personaje care prind viață pe baza unei fotografii sau pe care, cu puțină imaginație și un kit special de la Loutky, le poți crea chiar tu!

La fel te cuceresc și jucăriile din lemn pe care le găsești în Praga, chiar dacă ai depășit de ceva vreme vârsta copilăriei – carusele și cutii muzicale, animăluțe de tot felul, libelule din lemn zburătoare, mașini, trenulețe și case colorate, titireze sau te miri ce alte minunății îți fură ochiul și îți provoacă mintea.

Cu funicularul și pe carusel - Dealul Petřín

Carousel

Pe Dealul Petřín poți să urci cu funicularul și ai ocazia să te plimbi pe un carusel vechi de 200 de ani – unul dintre cele mai frumoase și mai vechi carusele istorice funcționale din Europa! Cel puțin noi ne-am bucurat de acest privilegiu în această vară, atunci când am vizitat Praga.

Caruselul, realizat de meșteșugari germani, a aparținut familiei italiene Degli Innocenti, a apărut și în filme, iar cehii povestesc că un șeic a și făcut o ofertă fabuloasă pentru a-l cumpăra, dar deținătorii au refuzat-o. Este pictat manual, are cai și trăsuri sculptate în lemn și este o bijuterie care bucură încă vizitatori de toate vârstele. O plimbare cu caruselul a costat 100 de coroane cehe.

Dacă ai condiție fizică sau ambiție mare, urcă și în Turnul de observație Petřín, de sus de pe deal, îți oferă o panoramă superbă asupra orașului. A fost construit în 1891, ca o mini-versiune a Turnului Eiffel din Paris.

Noi am stat la o coadă să spunem rezonabilă (comparativ cu ce am văzut în alte zile) și am urcat cu funicularul pe deal, am făcut saună în interior, pentru că nu sufla fir de aer și era august, dar plimbarea a meritat categoric. În aceeași zonă se află și Labirintul cu Oglinzi – Petřín Mirror Maze, vizita e distractivă, mai ales pentru copii.

Am coborât apoi pe jos prin grădinile umbroase de la Petřín spre castel și am profitat să vizităm Biblioteca Strahov, unde am admirat două săli cu adevărat impresionante, adevărate opere de artă în ansamblul lor.

Dulce de Praga și Kandia

Chocolate wrappings

Când am coborât dinspre castel ne-am lăsat ademeniți de mirosul de turtă dulce, pentru că am dat peste un magazin care vindea doar turtă dulce! 

Alte dulcegării pe care le-am încercat la Praga au fost mini-colacii secuiești umpluți cu înghețată și diverse topinguri – îi găsești la tot pasul prin centrul orașului. Gustul n-are nimic de-a face cu colacii secuiești “originali”, am decretat noi, dar sunt de încercat. La fel de multe sunt și magazinele care vând jeleuri, drajeuri de ciocolată sau macarons.

Și, la același capitol, vizitează Muzeul Ciocolatei din centrul orașului – Choco-Story Museum Praga! E mic și simplist, să nu te aștepți la ceva extraordinar ca amenajare, dar îți oferă emoția reîntoarcerii în timp. Pentru mine, la vremurile când Kandia era cea mai bună ciocolată din lume. Iubeam ciocolata Ambasador, mi se părea că are o aromă unică, pe care nu am mai reușit să o regăsesc până astăzi (deși am făcut multe degustări ), ciocolata albă cu stafide de la Kandia și micile delicii – Jucăriile mele și Scufița Roșie. Și, la fel de bune erau vechile napolitane Dănuț, Eugeniile cu dublu-strat de cremă care “circulau” prin fabricile timișorene și bomboanele la vrac sidefate sau cu praf de cacao de la alimentara din cartier… 

Dar, să revenim la Praga și la micul muzeu. Ce mi-a plăcut este că îți permite să redescoperi mărcile de ciocolată care au scris istorie, printre care și cele românești, pentru că poți vedea vechile ambalaje de ciocolată Kandia Timișoara sau București

În plus, treci prin două mici săli care te transpun în atmosfera altor vremuri – prin salonul elegant unde doamnele serveau ceaiul, de unde ajungi apoi la magazinul auster de altădată, din vremurile când încă nu eram inundați de produse de tot felul și din toată lumea. Iar la final, găsești desigur ciocolată bună de cumpărat!

Boemi prin Boemia

Tourists in Prague

Praga îți oferă nu doar amintiri “dulci”, ci un pachet de experiențe frumoase. Poți să studiezi magnificile ornamente ale clădirilor – bijuterii arhitecturale și vitrinele cochete, să îți faci un portret sau o caricatură pe Podul Carol, să mergi pe urmele lui Kafka și să citești mesajele lăsate pe Zidul lui John Lennon

Poți, apoi, să te plimbi pe Vltava cu hidrobicicleta, să mergi la Zoo sau să-i admiri pe Ginger&FredPrague Dancing House, clădirile dansante construite după anii ‘90 pe malul râului, poreclite după Ginger Rogers și Fred Astaire. Există, în incintă, inclusiv un restaurant care poartă numele celebrilor artiști.

Și, desigur, în Praga te poți pierde prin muzee, catedrale, castele și cimitire devenite obiectiv turistic.

Am fost pentru a treia oară în Boemia, așa că m-am bucurat de privilegiul unei vizite relaxate cu familia. Ne-am cazat aici și recomand locul – e foarte aproape de Podul Carol și ideal pentru a explora la pas atracțiile din capitala Cehiei.  

Să îți povestesc și cum e la Târgul de Crăciun de la Praga? Nu, îți las plăcerea să descoperi cu ochii tăi. Stai însă pe aproape, plănuiesc să scriu și despre minunățiile din sticlă de Boemia, despre cosmeticele naturale fabuloase pe care le-am descoperit aici și, bineînțeles, despre ce am mâncat bun în Praga.

Ce trebuie să iei în calcul: dacă nu îți place aglomerația, poate Praga nu e pentru tine, pentru că este un loc mega-turistic – se află în Top 10 cele mai vizitate orașe ale Europei, înregistrând milioane de vizitatori anual, între 5 și 9 milioane de turiști per an, conform statisticilor din ultimul deceniu, exceptând anii de pandemie. Și nu degeaba, ține cont înainte să iei o decizie!

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *