Castle Combe
Logo-shapes-divide

La plimbare prin cele mai frumoase sate ale Angliei

Mira Moga

Mira Moga

Contributor

Astăzi ne plimbăm prin Bibury și Castle Combe, două dintre cele mai frumoase sate din Anglia. Dacă ajungeți în Anglia, eu vă recomand să vizitați și altceva în afară de Londra sau marile orașe. Zona rurală a Angliei este splendidă, iar cele două sate din Cotswolds pe care vi le propun ca destinație turistică sunt de vis.

red cirlce
Bibury

Bibury este un sat desprins din povești, situat în Gloucestershire, regiunea Cotswolds din Anglia. Multe voci spun că Bibury este cel mai frumos sat din Anglia, iar Fox News l-a inclus chiar în topul celor mai pitorești sate din lume. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de locul ăsta odată ce ai ajuns aici! Am fost în Bibury în fiecare anotimp și cred că e la fel de fermecător sub o pătură albă de nea sau mangâiat de razele soarelui, într-o zi toridă de august.

Odată ajunși în Bibury trebuie să vizitați Arlington Row, o înșiruire de căsuțe construite pe la 1300, care au servit prin secolul 17 ca magazii pentru cei care fabricau lâna, iar mai apoi, în zilele noastre, au fost transformate în case de locuit. Sunt cele mai fotografiate case din Marea Britanie și apar pe o mulțime de cărți poștale. Ele sunt administrate de National Trust (deci nu se pot cumpăra și nu se pot vinde) și, ca să poți să locuiești acolo, trebuie să treci printr-un amplu proces de verificare(n.r. – Despre National Trust merită să citiți mai multe aici.)

Una dintre căsuțe, cea de la numărul 9, se poate închiria în regim hotelier. Vă dați seama ce bătaie e pe ea, fiindcă toți turiștii care ajung la Bibury vor să stea acolo. Căsuța este disponibilă doar peste vreo 3 luni deacum încolo, în rest este fully booked, și trebuie să scoateți din buzunar peste 850 de lire sterline pentru o noapte dacă vreți să stați în ea.
 
Locuitorii de pe Arlington Row povestesc cum se trezesc uneori cu turiștii la ei în casă, aceștia neștiind că respectivele căsuțe sunt locuite. James, unul dintre chiriașii care locuiesc în zonă, a povestit cum, într-o dimineață, după ce s-a trezit, a coborât în bucătărie în halatul de noapte al nevestei pentru a-și face o cafea. Proaspăt trezit din somn, omul a găsit patru turiști care stăteau la masă, la el în casă. Nu i-a dat afară pentru că a înțeles că oamenii doreau doar să viziteze căsuțele, neștiind că sunt locuite. Au încercat mai multe uși și au intrat unde au găsit una descuiată. James s-a amuzat și le-a facut și lor câte o cafea, după care turiștii au plecat mai departe. 
Bibury

Dacă ajungeți în Bibury trebuie să știți că opțiunile în ceea ce privește cazarea sunt limitate. Singurul hotel din sat este Swan Hotel, iar camerele sunt mereu ocupate, în ciuda faptului că prețurile sunt piperate rău. Swan Hotel este un vechi han, un hotel fermecător pe malul râului, în inima satului, cu o grădină de vis prin care se plimbă nestingherite lebede și rațe sălbatice. Dacă aveți noroc, puteți să găsiți ceva camere libere mai ieftine prin Airbnb, pe la localnici. 

Dacă vă ia foamea de la atâta umblat prin Bibury și e o zi aglomerată, riscați să nu aveți unde mânca. La restaurantul hotelului Swan nu se intră decât cu rezervare, iar la pub-ul Catherine Wheel, singurul din sat de altfel, aștepți cu orele o masă. Catherine Wheel este un pub clasic englezesc, construit în secolul 15. La interior încă se pot vedea vechile grinzi de lemn ale construcției. În zilele de iarnă, localnicii se adună la bar, lângă șemineul în care ard bușteni de arțar, și discută zgomotos cu un pahar de gin sau de whisky în mână. 

Bibury

În Bibury există și o crescătorie de păstrăvi unde poți alege peștele care va ajunge la tine în farfurie. De la magazinul de suveniruri din centrul satului am luat cea mai bună ciocolată cu lavandă și o delicioasă miere din busuioc. 

Satul este foarte popular în rândul turiștilor japonezi fiindcă a fost vizitat de Împăratul Hirohito în timpul unui turneu european, în urmă cu mulți ani. Împăratul a descris vizita la Bibury drept una dintre cele mai fericite perioade din viața sa, motiv pentru care japonezii pun micul sat englez pe lista lor de travel ca fiind un loc unde trebuie să ajungă măcar o dată în viață. 

Mai multe despre fermecătorul sat Bibury puteți afla de pe site-ul său oficial, aici.

Castle Combe

Castle Combe, al doilea sat pe care vi-l propun, a luat numele de la un castel construit în zonă în secolul 14, deși prima atestare istorică e de la 1086, iar săpăturile arheologice au dus la descoperirea unei vile romane cu 16 camere, deci Castle Combe a fost populat încă de pe vremea Imperiului Roman…

Satul, situat tot în zona Cotswolds, comitatul Wiltshire, e special pentru că în zona istorică nu s-a mai ridicat nicio casă nouă de pe la 1600, iar cele construite înainte sunt păstrate într-o stare perfectă. Cred că vă dați seama că e foarte greu să cumperi o proprietate în zonă, iar prețurile sunt astronomice atunci când apare una pe piață. 

Castle Combe

Rar mi-a fost dat să văd în viața asta un Bentley Bentayga (al cărui preț pleacă de pe la £160.000) parcat într-o curte mică-mică, lângă o căsuță veche și mare cât un coteț!

Cum în Castle Combe nu s-a mai construit nimic nou în ultimele sute de ani și pentru că sunt doar 107 case în zonă, satul nu are gară și singura modalitate în care se poate ajunge acolo este cu mașina sau autocarul. Turiștii care vizitează Londra pot lua un tren din Paddington Station până în Chippenham – cel mai apropiat oraș (călătoria durează 1h15min). Din Chippenham se poate ajunge la Castle Combe cu taxiul sau autobuzul/ autocarul. 

Eu am plecat de dimineață cu mașina și am făcut 45 de minute din orașul Swindon până acolo, pe autostradă și apoi pe un drum îngust, prin alte sate drăguțe. Am lăsat mașina în parcarea amenajată în afara satului și de acolo am mers pe jos vreo 10 minute. În sat drumurile sunt înguste și nu sunt locuri de parcare, deci singura soluție e să parchezi la intrare, în parcarea cu plată. 

Am vizitat Castle Combe într-o zi tipică de toamnă, cu ploaie mocănească, frig și nori. “Proper British weather“, ca să zic așa.

În Castle Combe sunt vreo două-trei hanuri – “inns”, cum le zic englezii -, iar localnicii vând la poartă apă, cafea, prăjiturele și alte dulciuri. În majoritatea cazurilor nici nu trebuie să-i deranjezi sunând la ușă fiindcă au încredere că oamenii iau produsele și pun banii în cutie.

Dacă dispuneți de ceva mai mulți bani și vreți să vă răsfățați într-un loc exclusivist, vă recomand Manor House Hotel, unde o cameră costă cam 350-400 de lire/ noapte (prețul minim pentru o cameră standard). Totul e să vă faceți rezervarea din timp, pentru că este mereu fully booked și nu găsiți camere ușor. Știu, prețul e piperat, dar experiența e pe măsură.

Castle Combe e un loc plin de surprize, aici s-au filmat și scene din filme celebre, este și un circuit de curse cunoscut, lucruri despre care puteți citi mai multe aici.

Din păcate, vremea nu m-a ajutat prea mult și nu am reușit să fac poze așa cum mi-am dorit, dar mă voi întoarce la vară, acum că știu drumul.

La final, nu vă întreb ca Prince Hamlet: To be or not to be?, ci vă întreb: Castle Combe or Bibury?

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *