Dacă ai văzut cam tot ce cântărești important în Roma și ai gustat din plin orașul etern – chit că e greu, pentru că în Roma se descoperă mereu câte ceva și ceva vechi devine nou -, vin cu o provocare: vizitează Caprarola! Această localitate medievală situată la 60 de kilometri de Roma, în Provincia Viterbo, are multe comori de descoperit, iar cea mai mare mândrie a locului este Palatul sau Vila Farnese.

Palatul Farnese din Caprarola a fost gândit inițial ca o fortăreață, are o formă pentagonală și o curte interioară plină de mister, circulară și înaltă pe două nivele, cu jocuri de lumină naturală, care te suscită să descoperi mai mult.
La proiectul inițial, care își are începuturile prin 1530, au lucrat doi arhitecți militari importanți ai vremurilor: Antonio da Sangallo și Baldassare Peruzzi.

Vila a aparținut cardinalului Alessandro Farnese, Casa Farnese fiind una dintre cele mai bogate și influente familii nobiliare din Italia în timpul Renașterii. De altfel, Alessandro Farnese, pe numele său laic, a și devenit papă la 1534 – Papa Paul al III-lea. La Palatul Farnese din Roma, de exemplu, a lucrat inclusiv Michelangelo.
Revenind la Caprarola, lucrările inițiate aici s-au oprit vreme de circa două decenii și cel care s-a ocupat de finalizarea palatului a fost un alt cardinal Alessandro Farnese (Il Giovane, și nu Il Vecchio), adică nepotul Papei Paul al III-lea, care i-a încredințat proiectul lui Jacopo Barozzi da Vignola, unul dintre marii reprezentanți ai Manierismului, în 1547: Alessandro Farnese ”tânărul” nu a mai dorit o fortăreață, ci un palat unic și impunător, care avea să devină reședința sa de vară aproape de Roma.

Am găsit Palatul Farnese la capătul drumului principal care taie în două localitatea Caprarola– apare triumfal cum urci pe Via Dritta sau, astăzi, Filippo Nicolai.
Și pot să confirm, este o capodoperă: de la treptele și intrarea impunătoare, încăperile cu fresce fermecătoare, scara interioară, numită „Scala Regia” – o operă de artă în sine, șemineele imense, capela, sălile tematice, cum sunt Sala Mapamondului sau AnticameraÎngerilor, cu ecoul său special, poate cele mai frumoase, la parcul palatului cu arbori seculari, grădinile italiene, labirinturile și fântânile sale superbe ori cabana de vânătoare devenită loc al plăcerilor – „La Casina del Piacere”.
Spectaculoasa scară interioară este opera lui Vignola și a lui Antonio Tempesta – cel din urmă a pictat frescele. Privită de jos, pare să aibă forma unui melc și se povestește anecdotic că mărimea treptelor a fost gândită în așa fel încât să îi permită cardinalului Farnese să urce călare până la camera lui.

Hărțile din Sala Mapamondului, unde călătorești prin lumea altor vremuri, așa cum era ea cunoscută atunci, au fost realizate de Giovanni Antonio da Varese, cunoscut ca Vanosino, Giovanni de’ Vecchi și Raffaellino da Reggio. Sunt personificate patru continente – Europa, America, Africa și Asia, pot fi văzute hărțile continentelor și teritoriile în care își au originea creștinismul și Biserica – Iudeea și Italia, iar în zona ușilor și ferestrelor pot fi admirate portretele marilor exploratori ai lumii.
Alte camere înfățișează cele patru anotimpuri, fiind pictate în 1560-1562 de Taddeo Zuccari și ucenicii săi. Sunt și scări ascunse, care erau folosite de servitori, și multe simboluri de descifrat, așa că apelați la un ghid și rezervați-vă câteva ore pentru vizită.
Caprarola înseamnă și alune, castane și Slow Food
Caprarola e și un loc cunoscut din punct de vedere agroturistic. În zonă sunt multe plantații de alun, așa că poți cumpăra alune sau tot felul de bunătăți cum sunt cremele tartinabile cu alune, în diverse sortimente. În plus, Caprarola e și orașul castanelor.
Bucătăria e autentică și fabuloasă, m-a bucurat să văd că sunt multe restaurante de familie, iar oamenii ăștia își celebrează și te servesc cu produsele lor, adică produse locale, din teritoriu.Promovează conceptul de Slow Food și au restaurante de familie, menționate inclusiv în prestigioasele ghiduri Michelin și Gambero Rosso.

Recomand cu încredere, de exemplu, Trattoria „del Cimino” da Colombo dal 1895, al familiei Calistri, care funcționează într-o clădire care datează de la 1370 – Palatul Riario (Via Filippo Nicolai 44, Caprarola, 01032) sau Antica Trattoria del Borgo (Via Borgo Vecchio 107, Caprarola, 01032).
La Trattoria „del Cimino”, de exemplu, găsiți, pe lângă pastele, mezelurile și vinurile fabuloase, „Il Panino dei Romani”. Adică Sandvișul romanilor, cu burtă de vită, roșii dintr-un soi dulce și special, Fiaschetto di Torre Guaceto (care are și pagină proprie de Facebook, aici), și mentă romană, în pâine cu cinci cereale, din producția proprie.
Iar dacă se întâmplă să vizitați Caprarola când se organizează aici Festivalul Alunelor, Sărbătoarea Castanelor sau CioccoFest, veți avea parte de o experiență memorabilă. Găsiți aici un calendar al evenimentelor și mai multe informații despre Caprarola.
La final, nu pot decât să vin cu îndemnul „Visit Caprarola”, cum spune site-ul oficial pe care vi l-am lăsat ca referință!