Logo-shapes-divide

O experiență de încercat o dată-n viață, în Piemonte: Bollito misto și Târgul boului gras!

Alina MINA

Alina MINA

Autor

Carnivor sau nu, așa ceva este de încercat, măcar pentru spectacol, dacă ajungeți în Piemonte, în Nordul Italiei: „Bollito misto alla Piemontese” sau „Gran bollito misto – mixul de carne fiartă specific piemontez, servit alături de șapte sosuri colorate și aromate, cu anșoa și pătrunjel, nuci, gutui și pere, miere și alte minunății! Și nu pot să vă introduc în această experiență culinară fără să vă povestesc despre Târgul boului gras – La Fiera del Bue Grasso, care are loc de la 1910 încoace în Carrù, Provincia Cuneo. A fost locul ideal să încerc „bollito misto” și tarta cu alune de Piemonte și zabaglione.

red cirlce

Am ales un restaurant de familie, istoric, care promovează tradițiile gastronomice ale teritoriului pentru această experiență despre care tot auzisem povești – Ristorante Moderno, situat în centrul localității Carrù din provincia piemonteză Cuneo.

Il bollito misto este o specialitate tipică din bucătăria piemonteză, care constă în diferite bucăți de carne – vită piemonteză, fierte la foc lung, care se servesc împreună, acompaniate de legume și aceste șapte sosuri speciale, sare și musai vin de-al locului, de exemplu Barbera d’Asti sau Barbera d’Alba. Se aplică deci regula numărului 7, numărul ”sfânt” pentru acest preparat tradițional.

În mare, se fierb printr-o tehnică specială, legate, prin scufundarea în apă clocotită, șapte bucăți de carne de vită, taur sau bou, alături de alte șapte ”piese” – cap, limbă, coadă etc., carne de găină sau de pui/ cocoș tânăr castrat și cârnați de porc tradiționali, numiți „cotechino”.

Pasionații din zonă îți pot povesti toată istoria legat de ce bucăți se folosesc astăzi pentru a prepara bollito misto și care erau cele utilizate în rețeta istorică, originală, și cum au evoluat lucrurile în funcție de prețul cărnii, vremuri și… dorințele restauratorilor.

Carnea este servită alături de șapte feluri de legume fierte sau trase în unt – dovlecel, cartofi, fenicul, varză, morcovi șamd. Urmează apoi pregătirea băii de sosuri tradiționale, ”i bagnetti”, cum li se spune, tot șapte la număr, pe care le mănânci cu carne de toate felurile: sosuri verzi, roșii sau portocalii, cu pătrunjel, anșoa, usturoi roșii și capere, cu miere și nuci sau alune, cu hrean, cu muștar sau muștar de Cremona, cu must de vin și fructe însiropate, cu pere, gutui, smochine, scorțișoară și alte bunătăți. Sunt multe ingrediente, eu le-am enumerat în mare, aici găsiți rețetele lor, care oricum au diferite variațiuni. Există această „Confraternita del Bollito”, constituită pe la 1984 și devenită apoi „Confraternita del Bollito e della Pera Madernassa”, de fapt o asociație culinară și vinicolă care promovează produsele din teritoriu și care încearcă să păstreze vie tradiția culinară piemonteză.

Revenind la experiența de care am avut parte la Ristorante Moderno, pot spune că mi s-a părut spectaculoasă în primul rând prezentarea: bucătarul șef vine în fața ta cu aceste cărnuri etalate pe o măsuță pe roți și îți taie din toate după pofta inimii, îți pune în farfurie alături de legume, iar tu le ”îmbăiezi” în sosuri colorate după cum dorești. E un regal dedicat clar carnivorilor, nu e pentru toți, iar în același restaurant din Carrù poți gusta și carnea crudă de vită sau de bou bătută cu cuțitul, o altă specialitate a locului.

Răsfățul culinar se poate încheia cu o bucată de tort cu alune de Piemonte și zabaglione sau zabaione – „lo zabajone”, cum i se spune local, crema cu gălbenuș de ou, zahăr și vin Marsala pe care, declar deschis, o ador, sau cu un „Bunet / Bonet”, un alt desert de-al locului, o budincă specială cu biscuiți Amaretti, cu migdale.

Târgul boului gras

An de an, de mai bine de un secol, la mijlocul lunii decembrie, în localitatea Carrù se organizează „La Fiera del Bue Grasso”, adică… Târgul boului gras! În decembrie 2023 a avut loc cea de-a 113-a ediție.

Târgul are origini străvechi, pentru că în Carrù se organizau piețe de animale, spun cei care păstrează vie tradiția, încă de la 1473. Dar primul Târg al boului gras a avut loc oficial în 15 decembrie 1910 și a fost înființat pentru a stimula și promova creșterea vitelor de rasă piemonteză, încurajând astfel consumul de carne de calitate. Crescătorii de vite sunt mândri să își prezinte cele mai bune animale în cadrul târgului, se fac jurizări și se înmânează premii, iar evenimentul reprezintă o bună ocazie de socializare și petrecere, la care se servește, bineînțeles, celebrul Bollito misto. Iată aici marele premiant al ediției 2023!

În cadrul târgului este conferit și un premiu special – Boul de Aur, unor personalități din viața socio-politică sau cultural-sportivă care s-au remarcat în domeniul lor de activitate. Printre cei premiați de-a lungul vremii se numără Carlo Petrini, fondatorul mișcării Slow Food, Stephan Lichsteiner – fost jucător al Juventus Torino, Colonelul Carlo Calcagni – atlet paralimpic multimedaliat, sau Alessandro Borghese, bucătar renumit în Italia, poate l-ați văzut în diverse show-uri televizate.

Evenimentul atrage nu doar numeroși crescători de animale și locuitorii din zonă, ci și numeroși turiști, bucătari, jurnaliști și bloggeri din domeniul gastronomic.

Boul gras din Carrù are și statuie și are și imn, îl puteți asculta aici. Dacă v-am convins, următoarea ediție a Târgului boului gras va avea loc în data de 12 decembrie 2024!

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *