Logo-shapes-divide

Sanctuarul Neolitic de la Parța, din apropierea Timișoarei, se deschide în prag de echinocțiu

Muzeul Național al Banatului anunță deschiderea Punctului Muzeal de la Parța în luna martie. Este locul din apropierea Timișoarei unde arheologii au scos la lumină o așezare neolitică, în centrul căreia au cercetat un edificiu de cult de mari dimensiuni.

În prag de echinocțiu, când ziua se împletește cu noaptea într-un dans al echilibrului cosmic, Punctul Muzeal de la Parța vă invită să retrăiți istoria prin ochii strămoșilor neolitici. Aici, săpăturile arheologice au dezvăluit o lume demult uitată, marcând situl ca un punct crucial în înțelegerea neoliticului din regiunea noastră. Sanctuarul Neolitic de la Parța, cu cei 6.000 de ani de mister și cunoaștere, vă deschide drumul către cel mai vechi sanctuar de pe teritoriul actual al Banatului. Invităm toți pasionații de istorie, mit și arheologie să ne fie alături în această călătorie temporală, anunță reprezentanții Muzeului Banatului.

Sanctuarul, cu cele două încăperi ale sale, statuile și obiectele descoperite aici, au fost intens studiate de arheologi, care vorbesc despre ritualurile practicate în așezarea de la Parța, strâns legate de ciclurile astronomice ale anotimpurilor.

„Studiile atente efectuate asupra acestui ansamblu din sanctuarul de la Parţa au demonstrat că numai într-o singură zi din an, la data echinocţiului de primăvară, lumina soarelui pătrundea în încăperea A a sanctuarului şi se poziţiona pe capul de taur al statuii monumentale. Acest fapt demonstrează că, pe lângă rolul său cultic deosebit, sanctuarul juca şi rolul de calendar care marca începutul primăverii”, mai spun specialiștii de la Muzeul Banatului.

Mai multe despre sanctuarul neolitic puteți citi aici.

Punctul Muzeal de la Parța va putea fi vizitat de vineri până duminică, între orele 10:00-18:00. Intrarea va fi gratuită!

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *