Logo-shapes-divide

Sute de voluntari au dat culoare și viață satului de poveste din Timiș: Color the Village la Altringen

Satul Altringen, din comuna Bogda, județul Timiș, e mai frumos astăzi datorită lor – cei peste 500 de voluntari veniți acolo din toate colțurile țării și din străinătate, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a le da o mână de ajutor oamenilor din sat la repararea caselor și nu numai. Sute de oameni cu suflet mare și tone de materiale și de alimente pentru oameni nevoiași – despre asta a fost cea de-a șasea ediție a evenimentului „Color the Village”, inițiat de Asociația Acasă în Banat.

red cirlce

Timp de trei zile, voluntarii au lucrat la 27 de case, inclusiv fosta școală din Altringen: 17 gospodării din Altringen, 7 din Bogda, 2 din Sintar și una din Comeat. A fost refăcută complet împrejmuirea la parcul copiilor din Altringen, a fost renovată stația de autobuz și monumentul german din sat.

În cea de-a treia zi de lucrări au fost și 25 de șantiere deschise concomitent. Dacă unele intervenții au putut fi realizate într-o zi, în cazul celor complexe va mai fi încă nevoie de câteva mâini de lucru. Este situația unei case din satul Sintar, locuită de o femeie vârstnică, unde asociația a decis că este nevoie de renovare interior-exterior. Voluntarii au realizat acolo reparații structurale, reparații la acoperiș, au refăcut tavanele prăbușite, au înlocuit ferestrele și au făcut o amplă igienizare și deratizare. Pentru finalizarea acestui proiect, echipa Acasă în Banat va reveni la Sintar. Și nu a fost singura gospodărie unde a fost nevoie de intervenții ample la acoperiș și lucrări suplimentare.

„Aproape toate casele au fost abordate integrat și s-a lucrat nu doar la fațada de la drum, ci și la cele laterale, pridvoare, anexe, garduri, porți, fântâni etc. Cu toate că evenimentul principal s-a încheiat, echipa de proiect va continua lucrul pe toată perioada verii, iar în luna iulie va fi organizată o nouă acțiune de voluntariat în care vor fi zugrăvite încă trei case până la atingerea obiectivului propus, vor fi finalizate casele începute, se vor face retușuri și îmbunătățiri acolo unde este necesar, se vor monta ancadramente și obloane”, au explicat reprezentanții Asociației Acasă în Banat.

Partenerul principal al proiectului a fost, de această dată, Asociația „Johann Scharnel” din Altringen.

Evenimentul Color the Village” are loc alternativ, un an în județul Timiș, un an în județul Caraș-Severin – proiectul Asociației Acasă în Banat își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. Timp de trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta. În anii trecuți, voluntarii au lucrat la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019).

Proiectul este finanțat prin Raiffeisen Comunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare și al altor fundații și companii private.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean și să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Dacă vreți să le dați o mână de ajutor, îi puteți contacta prin email pe acasainbanat@gmail.com sau pe pagina lor de Facebook.

Sursă foto: Andrei Dragomir

Galerie imagini

Distribuie articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *